Navigation


« grudzień 2017 »
PnWŚCzPSN
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

"kto mleko pije, ten zdrowo żyje"


 

Waldemar Broś
Prezes Zarządu KZSM Zw. Rew.





 




  
 
 



   
 
 
 
 


 
 








KZSM Zw. Rew.

00-682 Warszawa, ul. Hoża 66/68
tel.: 22 372 03 72
fax: 22 372 03 25
e-mail: kzsm@kzsm.org.pl

Kursy walut

Kursy walut
Money.pl - Serwis Finansowy nr 1
NBP 2017-12-18
USD 3,5740 -0,13%
EUR 4,2134 -0,20%
CHF 3,6137 -0,25%
GBP 4,7717 -0,72%
Wspierane przez Money.pl

Polecamy

Partnerzy

   


 



Powrót do poprzedniej strony Wydrukuj tę stronę

Strona Główna

 
07-12-2017

Stanowisko KZSM Zw. Rew. w sprawie filmu z udziałem Huberta Czerniaka pt. „Mleko z marketu to trucizna która zabija”


Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich informuje, że opublikowany w Internecie (serwis YouTube), film pt.: „Mleko z marketu to trucizna która zabija Hubert Czerniak” mówi nieprawdę o mleku, przez co konfunduje konsumenta. Głosi „teorie” o szkodliwości mleka w przypadku cieląt karmionych mlekiem UHT w porównaniu do cieląt karmionych mlekiem „normalnym” (bliżej nieokreślonym).

Stwierdzenie, że „jeżeli mleko nie jest się w stanie zsiąść to zawiera substancje zabijające bakterie” jest z gruntu fałszywe. Tylko mleko surowe tj. niepoddane obróbce cieplnej może samoistnie zsiadać się. Mleko sprzedawane w sklepach jest poddawane obróbce cieplnej (co jest wskazane w oznakowaniu) i nie powinno zsiadać się. Proces pasteryzacji niszczy 99,9% bakterii, a proces UHT ze względu na bardzo wysoką temperaturę również przetrwalniki bakterii i nie ma potrzeby użycia środków chemicznych, szczególnie że nie są dopuszczone do stosowania przepisami prawa. Dlatego mleko od rolnika tj. surowe zawiera bakterie i będzie się zsiadać. Mleko pasteryzowane czy UHT jest pełnowartościowym produktem o wysokiej wartości odżywczej z uwagi na łatwo przyswajalne białko, wapń czy witaminy A i D, a ponadto jest to produkt trwały właśnie dzięki zastosowanej obróbce cieplnej.

Źródłem mikroflory dla konsumenta jest mleko fermentowane np. jogurt, kefir czy po prostu mleko zsiadłe, a nie mleko spożywcze. I jest to właściwa, wyselekcjonowana mikroflora.

Chwalony smak mleka o zawartości 3,5% tłuszczu zakupionego w Niemczech należy porównywać ze smakiem polskiego mleka o tej samej zawartości tłuszczu, a nie z mlekiem pozbawionym tłuszczu. Im tłustsze mleko tym smaczniejsze, ponieważ tłuszcz jest nośnikiem smaku. Właśnie tłuszcz mleka zawiera cenne witaminy A i D rozpuszczalne w tłuszczach i trudno ich się spodziewać w produktach odtłuszczonych.

Zdaniem KZSM wypowiedź wskazuje na brak podstawowej wiedzy z zakresu technologii przetwórstwa mleka, jest niekonkretna, pełna pustych frazesów i mylenia pojęć – generalnie wprowadzająca w błąd konsumenta, a ponadto budzi negatywne emocje. Jest krzywdząca dla producentów mleka i przetworów mlecznych, którzy oferują szeroki asortyment produktów zaspokajający zróżnicowane potrzeby konsumentów.

                                                                    Waldemar Broś

                                                                    Prezes Zarządu
                                                                    KZSM Zw. Rew.



Krajowy Związek Spółdzielni MleczarskichKrajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich
Związek Rewizyjny
ul. Hoża 66/68
00-682 Warszawa