Navigation




KZSM Zw. Rew.

00-682 Warszawa, ul. Hoża 66/68
tel.: 22 372 03 72
fax: 22 372 03 25
e-mail: kzsm@kzsm.org.pl

Kursy walut

Kursy walut
Money.pl - Serwis Finansowy nr 1
NBP 2017-11-24
USD 3,5486 -0,20%
EUR 4,2116 +0,02%
CHF 3,6160 -0,23%
GBP 4,7295 -0,03%
Wspierane przez Money.pl

Polecamy

Partnerzy

   


 





  
 
 



   
 
 
 
 


 
 






Powrót do poprzedniej strony Wydrukuj tę stronę

OSM Wloszczowa1



Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Włoszczowa

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska we Włoszczowie swą działalność rozpoczęła w 1936 roku. W swej działalności przechodziła wiele zmian. Najbardziej znamiennym był rok 1975, w którym oddano nowo wybudowany zakład. Od 1990 do 1993 roku dokonano gruntownych zmian technicznych. Uruchomiono nowe technologie: nową linię serowarską, linię do plasterkowania serów z przekładką papierową pakowanych w folie, ultrafiltrację, nanofiltrację. Stanowi to doskonałe zaplecze do przerobu pełno przetwarzanych wyrobów mleczarskich dla konsumenta o różnych gustach i upodobaniach smakowych.
OSM we Włoszczowie we wczesnych latach swej działalności znana była głównie z produkcji serów dojrzewających, z czasem asortyment wzbogacony został w "galanterię mleczarską".

W roku 1994 prawdziwym hitem stał się "serek Gucio", rok później Mleczarnia we Włoszczowie jako jedna z pierwszych rozpoczęła produkcję "serka wiejskiego", który zyskał bardzo duże zainteresowanie konsumentów. W 1997 roku zmodernizowano aparatownię. W związku z rosnącą produkcją sera dojrzewającego zaczęto się zastanawiać nad zagospodarowaniem serwatki. W 1998 roku uruchomiono linię do zagęszczania serwatki metodą nanofiltracji; w ten sposób powstał nowy produkt, serwatka w proszku częściowo zdemineralizowana.

W kwietniu 2001 roku uruchomiono nową linię do produkcji serów, pozwalającą na znaczne zwiększenie wydajności i poprawę jakości serów, odpowiadającą najnowszym standardom światowym do produkcji serów typu szwajcarskiego i holenderskiego.

Obecnie zainstalowana linia serowarska ma dobową wydajność przerobową 270 tys. litrów mleka, ale jej modułowa konstrukcja umożliwia rozbudowę (bez modernizacji) i zwiększenie wydajności o 50%.

W 2005 roku uruchomiono również nową nalewarkę do napojów mlecznych i śmietan butelkowych.

Uruchomienie oddziału produkcyjnego w Pawłowicach umożliwiło rozszerzenie asortymentu o twaróg półtłusty w popularnej formie krajanki.

W 2006 roku uruchomiono wędzarnię, dzięki której rozszerzyliśmy gamę naszych serów o znakomite, aromatyczne sery wędzone.

W 2008 roku wprowadziliśmy do sprzedaży serek typu włoskiego o wdzięcznej nazwie Capriccio.

Rok 2009 był czasem rozszerzenia asortymentu o całkiem nowy rodzaj produktu jakim jest Rajski twaróg.

W kwietniu 2010 zakończono instalowanie linii do zautomatyzowanego pakowania kubków w tacki.

Zwiększyła się moc przerobowa zakładu z 350 000 litrów/dobę do 400 000 litrów/dobę.

Obecnie OSM we Włoszczowie produkuje: 
- sery dojrzewające typu holenderskiego i szwajcarskiego: bloki, porcje, plastry folia i display
- sery dojrzewające wędzone typu holenderskiego i szwajcarskiego
- świętokrzyski -  produkt do kanapek
- twarogi i twarożki: serek wiejski, serki do chleba, twaróg na sernik, twaróg krajanka, capriccio, rajski twaróg .
- śmietany: kubki, butelki, wiaderka 
- napoje mleczne: kefir, maślanka, jogurt naturalny, 
- desery: serek Gucio, 
- serwatkę w proszku częściowo zdemineralizowaną. 
- Masło kostka  extra, masło osełka extra
- Osełka włoszczowska z dodatkiem tłuszczu roślinnego
- Produkty cateringowe: ser twarogowy, serek Izabella o smaku waniliowym, jogurt natualny

Mleczarnia w rok 1999 skupowała mleko surowe od około 5000 dostawców, w tym jest około 3000 członków. Roczny skup mleka za 1999 rok około 49 mln litrów, za rok 2002 około 58 mln litrów, za rok 2008 95 mln. Obecnie skupujemy mleko surowe od około 2361 dostawców. Roczny skup mleka za 2009 rok  to około 102 mln litrów

OSM we Włoszczowie może poszczycić się takimi wyróżnieniami jak: 
• SKRZYDŁA `96 - jest to nagroda przyznawana przez redakcję "SŁOWA LUDU". Zamierzeniem konkursu jest promowanie ludzi i firm wybijających się ponad przeciętność, umiejących sprostać warunkom wolnego rynku. 
• COP `96 - wyróżnienie przyznane "Serkowi Gucio". Nagroda ta upoważniała do posługiwania się logo "COP" w tym umieszczeniu go na nagrodzonym wyrobie. 
• Laureat Dyplomu Honorowego Inicjatywy Polski Producent Żywności `97, 
• Nagroda za wspieranie rozwoju hodowli bydła mlecznego z ramienia Fundacji Programów Pomocy dla Rolnictwa. 
• w grupie serów dojrzewających typu szwajcarskiego  OSM we Włoszczowie z serem włoszczowskim typu ementaler została zdobywcą medalu i I miejsca na XX krajowej ocenie serów w Białymstoku 2001 r. 
• w grupie serów dojrzewających typu holenderskiego  OSM we Włoszczowie z serem gouda zdobyła wyróżnienie miejsca na XX krajowej ocenie serów w Białymstoku 2001 
• Laureat konkursu Agro Polska 2002 (ser włoszczowski, serek do chleba) 
• Laureat certyfikatu najlepsza Polska Jakość  sierpień 2002.
• Brylantowe Skrzydła 2003- kolejna nagroda przyznawana przez redakcję „Słowa Ludu”,
• EURO VISA 2003 – nagroda przyznawana przez Marszałka Województwa Świętokrzyskiego dla firm stale podnoszących standard swoich wyrobów, oraz potrafiących odnaleźć się w trudnej sytuacji rynkowej, 
• Laureat Dyplomu Honorowego Inicjatywy Polski Producent Żywności 2004,
• Puchar za zajęcie V miejsca wśród mleczarni w Polsce – Mleko –Expo 2004. 
• Puchar- Proeuropa Kielce 2005,
• SKRZYDŁA 2005, jest to nagroda przyznawana przez redakcję „Słowa Ludu”, 
• Puchar za zajęcie 8 miejsca w edycji Rankingu Zakładów Mleczarskich –Agro Trendy
• LIDER FORUM 2005 – medal za zajęcie pierwszego miejsca w kategorii sery twarde.
• Puchar za zajęcie X miejsca wśród mleczarni w Polsce – Mleko-Expo 2006
• Złoty medal w konkursie Wysoka Jakość Produktów Mleczarskich za sery wędzone Włoszczowski i Gouda oraz wyróżnienie za opakowanie ser Włoszczowski –Mleko_Expo 2006
• Nagroda im Eugeniusza Kwiatkowskiego „przedsiębiorczość” – Poznań 2008
• Agro Polska 2008
• Puchar za zajęcie VII miejsca wśród mleczarni w Polsce – Mleko-Expo 2009
• Puchar za zajęcie VI miejsca wśród mleczarni w Polsce – Mleko-Expo 2010
• Lider Regionu 2010

Nadrzędnym celem działalności Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej we Włoszczowie jest ciągłe zaspokajanie potrzeb, wymagań i oczekiwań naszych klientów w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego wyrobów gotowych, przez odpowiednią organizację pracy i dostosowywanie środków gwarantujących najwyższe bezpieczeństwo produkowanych wyrobów. Aby osiągnąć ten cel, wprowadzono system zapewnienia jakości zdrowotnej opierając się na analizie zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP). Deklarujemy, że funkcjonujący w Spółdzielni system HACCP jest zgodny z siedmioma zasadami HACCP zalecanymi przez Komisję Kodeksu Żywnościowego (Codex Alimentarius Commission) Światowej Organizacji Zdrowia FAO/WHO z 1997 roku, z Dziennikiem Ustaw nr 63 z dnia 22 czerwca 2001 r., Normą Duńską DS. 3027 E:1997 i zasadami kodeksu dobrej praktyki produkcyjnej (GMP).

Aneksem z 30 stycznia 2003 roku, Spółdzielnia została zakwalifikowana przez Komisję Europejską jako uprawniona do eksportu serów dojrzewających na rynki państw UE.

W 2003 roku Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska we Włoszczowie otrzymała certyfikat HACCP na wszystkie wyroby. oraz uzyskanie certyfikatu HACCP na pozostałe wyroby.

W październiku 2004 roku OSM Włoszczowa wprowadziła system jakości ISO 9001:2000.

Głównym celem Spółdzielni jest ciągłe doskonalenie sposobów przetwarzania mleka oraz oferowanie naszym odbiorcom coraz lepsze produkty.



Krajowy Związek Spółdzielni MleczarskichKrajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich
Związek Rewizyjny
ul. Hoża 66/68
00-682 Warszawa