Navigation




KZSM Zw. Rew.

00-682 Warszawa, ul. Hoża 66/68
tel.: 22 372 03 72
fax: 22 372 03 25
e-mail: kzsm@kzsm.org.pl

Kursy walut

Kursy walut
Money.pl - Serwis Finansowy nr 1
NBP 2017-05-26
USD 3,7248 +0,19%
EUR 4,1803 +0,02%
CHF 3,8381 +0,24%
GBP 4,7942 -0,61%
Wspierane przez Money.pl

Polecamy

Partnerzy

   


 





  
 
 



   
 
 
 
 


 
 






Powrót do poprzedniej strony Wydrukuj tę stronę

Surówki/Sałatki

 

Przepis na sałatkę z Aldamerem MSM Mońki i grillowanym kurczakiem poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy:

 Składniki:

 - ser żółty Aldamer MSM Mońki w plasterkach
- sałata strzępiasta zielona
- sałata strzępiasta czerwona
- roszponka
- pomidor
- winogrona zielone
- filet z kurczaka
- pestki granatu
- sól, pieprz
- oliwa
- świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy

 Wykonanie:

 Liście sałaty poszarpać na mniejsze kawałki i włożyć do miseczki, dodać pokrojone pomidory i winogrona. Kurczaka pokroić w paseczki, doprawić solą i pieprzem i podsmażyć na odrobinie oleju bądź na średnio rozgrzanym grillu na złoty kolor. Na sałacie ułożyć zrolowany ser żółty, kurczaka i posypać pestkami granatu. Całość skropić sokiem z pomarańczy i oliwą.

Smacznego!


SAŁATKA WARZYWNO-SEROWA

Składniki

500 g jogurtu naturalnego
główka sałaty
2 pomidory
ogórek
cebula
słoik pieczarek
200 g Sera Salami lub Edam Wlkp.
100 g szynki
sok pomidorowy
przyprawy

 
Sałatę porwać na małe kawałki, pomidory pokroić w ósemki, a ogórki w grube plastry. Cebulę drobno posiekać, szynkę i ser pokroić w kostkę. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać, na wierzchu ułożyć pieczarki. Do jogurtu dodać trochę soku pomidorowego i przyprawy do smaku. Sałatę zalać sosem tuż przed podaniem na stół.

 
Źródło: OSM Kalisz

 

SOS SZCZYPIORKOWO-TWAROGOWY

Składniki

300 g chudego twarogu
około 100 ml pełnotłustego mleka
50 ml słodkiej śmietany
1,5 łyżeczki gruboziarnistej średnio ostrej musztardy
1/4 łyżeczki soli jodowanej
szczypta słodkiej papryki w proszku, świeżo zmielony czarny pieprz,
pęczek szczypiorku

Połączyć twaróg, mleko, śmietanę, musztardę i przyprawy. Wszystkie składniki starannie wymieszać i przyprawić do smaku solą. Umyć szczypiorek, dobrze osuszyć, drobno posiekać i dodać do sosu. Sos podajemy do grilowanych grzybów, warzyw surowych lub z grila, ziemniaków pieczonych w folii aluminiowej, smażonej ryby, kwaśnej pieczeni.



Krajowy Związek Spółdzielni MleczarskichKrajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich
Związek Rewizyjny
ul. Hoża 66/68
00-682 Warszawa