Strona Główna
Sympozjum ,,Aktualna sytuacja w sektorze i na rynku mleczarskim”
W dniu 21.07.2016r. z inicjatywy KZSM Zw. Rew odbyło się drugie w tym roku sympozjum ,,Aktualna sytuacja w sektorze i na rynku mleczarskim”. W sympozjum wzięli udział Prezesi i Przewodniczący Rad Nadzorczych spółdzielni mleczarskich, przedstawiciele firm współpracujących z mleczarstwem oraz media.
Gościem specjalnym sympozjum był: Krzysztof Jurgiel – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, ponadto w spotkaniu udział wzięli Zofia Krzyżanowska - Radca Generalny, Waldemar Sochaczewski - Dyrektor Departamentu Rynków Rolnych, Tomasz Badach – Przewodniczący Rady KZSM, dr Klemens Ciesielski – Prezes Zarządu Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy, Andrzej Szczepański – Przewodniczący Federacji Związków Zawodowych Pracowników Mleczarstwa w Polsce, Piotr Chrzanowski wiceprezes Banku BPS (Banku Polskiej Spółdzielczości), dr inż. Maria Czerniewicz – Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością, Wydział Nauki o Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Dariusz Jaroszek – Prezes Zarządu PROCIBUS - Fundacji Promocji Zdrowego Żywienia, Krystyna von Nathusius – Przewodnicząca Rady Nadzorczej PROCIBUS - Fundacji Promocji Zdrowego Żywienia, Agnieszka Zaborska - Królowa Mleka 2016, dziennikarze - prasa, radio, telewizja.
Prezes KZSM Waldemar Broś omówił bieżącą sytuację na rynku mleka, aktualne problemy spółdzielni m.in. dotyczące poboru energii elektrycznej, nowego projektu ustawy Prawo wodne, przedstawił działania Rządu w zakresie uregulowania współpracy z sieciami handlowymi.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi przedstawił działania resortu rolnictwa oraz propozycje Komisji Europejskiej podejmowane w kierunku ustabilizowania rynku mleka.
Dr inż. Maria Czerniewicz z Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością, Wydział Nauki o Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie omówiła temat pt. ,,Innowacje i współczesne trendy w technologii mleczarskiej”
W dyskusji, uczestnicy pozytywnie odnieśli się do podejmowanych przez MRiRW działań.
Sympozjum było finansowanie ze środków Funduszu Promocji Mleka.