Navigation

« listopad 2018 »
PnWŚCzPSN

"kto mleko pije, ten zdrowo żyje"

Waldemar Broś
Prezes Zarządu KZSM Zw. Rew.

KZSM Zw. Rew.

00-682 Warszawa, ul. Hoża 66/68
fax: 22 372 03 25
e-mail: kzsm@kzsm.org.pl

Kursy walut

Money.pl - Serwis Finansowy nr 1
NBP 2018-11-16
USD 3,7876 -0,52%
EUR 4,2950 -0,05%
CHF 3,7608 -0,54%
GBP 4,8468 -0,45%
Wspierane przez Money.pl

Powrót do poprzedniej strony Wydrukuj tę stronę

Strona Główna

31-10-2018

Stanowisko KZSM Zw. Rew. w sprawie publikowania artykułów nt. szkodliwości przetworów mlecznych

Dotyczy: artykułu z dnia 10.10.2018 r., w części Strona Zdrowia pt. „Ogranicz do minimum spożycie mleka a także produktów mlecznych przetworzonych? Dlaczego? – rozmowa red. Izabeli Mortas z Olgą Chaińską, dietetyczką i trenerką.

Stanowisko KZSM Zw. Rew.

Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich – Związek Rewizyjny zwraca uwagę, że rozpowszechnianie informacji zawartych w artykule może mieć negatywny wpływ na zdrowie konsumentów.

Większość badań naukowych, jak wskazano również w artykule, oraz uznanych autorytetów nauki wskazuje na korzystny wpływ spożywania mleka i przetworów mlecznych na zdrowie człowieka. Tymczasem autorka – pani Olga Chaińska – przedstawia szereg informacji wskazujących na szkodliwość przetworów mlecznych, nie popierając ich badaniami uznanych jednostek naukowych.

Zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa szkodliwe środki spożywcze nie mogą być wprowadzane do obrotu. Nadzór nad żywnością sprawuje szereg krajowych i unijnych służb, a w kwestiach naukowych Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Rozpowszechnianie nieprawdziwych informacji wprowadza w błąd konsumenta, wywołuje u niego frustracje i może przyczynić się do utraty zdrowia. Przetwory mleczne są jednym z ważniejszych elementów diety, sprawdzonych w praktyce od pokoleń.

Krajowy Związek uważa, że publikowanie tego rodzaju artykułów jest szkodliwe dla konsumenta.

Zarząd KZSM Zw. Rew.

Krajowy Związek Spółdzielni MleczarskichKrajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich
Związek Rewizyjny
ul. Hoża 66/68