Navigation


« lipiec 2019 »
PnWŚCzPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

"kto mleko pije, ten zdrowo żyje"


 

Waldemar Broś
Prezes Zarządu KZSM Zw. Rew.





 




  
 
 



   
 
 
 
 
 
 








KZSM Zw. Rew.

00-682 Warszawa, ul. Hoża 66/68
tel.: 22 372 03 72
fax: 22 372 03 25
e-mail: kzsm@kzsm.org.pl

Kursy walut

Kursy walut
Money.pl - Serwis Finansowy nr 1
NBP 2019-07-19
USD 3,7855 -0,21%
EUR 4,2592 -0,10%
CHF 3,8480 -0,06%
GBP 4,7372 +0,07%
Wspierane przez Money.pl

Polecamy

Partnerzy

   


 



Powrót do poprzedniej strony Wydrukuj tę stronę

Strona Główna

28-01-2019

Produkcja mleka ekologicznego – relacja ze spotkania.


25 stycznia br. w siedzibie KZSM Zw. Rew. z inicjatywy Ministerstwa Rolnictwa I Rozwoju Wsi (MRiRW) odbyło się spotkanie dotyczące problematyki związanej z produkcją i przetwórstwem mleka ekologicznego w Polsce. W spotkaniu ze strony MRiRW wzięli udział: Michał Rzytki – Dyrektor w Departamencie Jakości i Promocji Żywności MRiRW, Bartosz Pytlak – Naczelnik z Wydziału Rolnictwa Ekologicznego MRiRW oraz dr.  Józef Tyburski z Rady Rolnictwa Ekologicznego. Spotkanie otworzył Waldemar Broś, Prezes Zarządu KZSM Zw. Rew. który wraz z Wojciechem Wilamowskim, Przewodniczącym Rady KZSM Zw. Rew. przywitał uczestników spotkania – przedstawicieli spółdzielni mleczarskich oraz producentów mleka ekologicznego jak również organizacji ekologicznych.

Prelegentem spotkania był Pan Michał Rzytki z MRiRW, który przedstawił i scharakteryzował główne aspekty funkcjonowania produkcji mleka ekologicznego w Polsce w tym m.in.:

- ramy prawne,

- działania MRiRW w celu zwiększenia produkcji ekologicznej,

- dane dot. ekologicznej produkcji mleczarskiej.

W związku z tym, że rynek produktów ekologicznych cały czas się rozwija a podaż na mleko ekologiczne jest w Polsce ograniczona, MRiRW chce podjąć działania mające na celu zmianę tego stanu rzeczy.

W czasie dyskusji wskazano na największe problemy i bariery związane z produkcją mleka ekologicznego w Polsce,  do których należą m.in.:

- duże rozdrobnienie gospodarstw ekologicznych i ich b. mała powierzchnia,

- mała liczba krów w systemie produkcji ekologicznej,

- wysokie koszty związane z transportem mleka od producenta do przetwórcy, utrudniony i zaburzony łańcuch dostawy mleka do spółdzielni,

- wysokie koszty producentów mleka ekologicznego m.in. koszty pasz ekologicznych dla krów itp.,  

- polscy przetwórcy w związku ograniczoną podażą mleka ekologicznego w Polsce, są zmuszeni do jego sprowadzania m.in. z Litwy i Słowacji,

- zbyt mała liczba odbiorców produktów ekologicznych m.in. z powodu wysokich cen,

- duże sieci handlowe stosują b. wysokie marże na tego typu produkty,

- żądanie od dużych sieci handlowych dużych dostaw produktów ekologicznych,

- wsparcia państwa w postaci dopłat dla producentów jest symboliczne,

- niejednoznaczne i rygorystyczne i skomplikowane przepisy prawa i systemy certyfikacji producentów,

- mały asortyment dostępnych produktów ekologicznych, 

- stosunkowa mała wiedza konsumentów na temat produktów ekologicznych,

- długi i skomplikowany  czas konwersji z gospodarstwa konwencjonalnego na ekologiczne,

- mniejsza wydajność krów w systemie produkcji ekologicznej.



Krajowy Związek Spółdzielni MleczarskichKrajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich
Związek Rewizyjny
ul. Hoża 66/68
00-682 Warszawa