Navigation


« sierpień 2019 »
PnWŚCzPSN
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

"kto mleko pije, ten zdrowo żyje"


 

Waldemar Broś
Prezes Zarządu KZSM Zw. Rew.





 




  
 
 



   
 
 
 
 
 
 








KZSM Zw. Rew.

00-682 Warszawa, ul. Hoża 66/68
tel.: 22 372 03 72
fax: 22 372 03 25
e-mail: kzsm@kzsm.org.pl

Kursy walut

Kursy walut
Money.pl - Serwis Finansowy nr 1
NBP 2019-08-26
USD 3,9335 -0,09%
EUR 4,3719 +0,34%
CHF 4,0188 +0,78%
GBP 4,8149 +0,21%
Wspierane przez Money.pl

Polecamy

Partnerzy

   


 



Powrót do poprzedniej strony Wydrukuj tę stronę

Strona Główna

08-11-2010

MLEKOVITA, NAJWIĘKSZA NA ŚWIECIE FABRYKA KONFEKCJONOWANIA SERA, - OTWARCIE


NAJWIĘKSZA NA ŚWIECIE FABRYKA KONFEKCJONOWANIA SERA NOWA INWESTYCJA MLEKOVITY

MLEKOVITA umacnia  swoją pozycję rynkową w segmencie serów konfekcjonowanych, służyć ma temu najnowsza  inwestycja  firmy - największa na świecie FABRYKA KONFEKCJONOWANIA SERA, której  otwarcie odbyło się 6 listopada 2010.

zdjęcia: MLEKOVITA

Uroczystego otwarcia dokonał  Prezes Zarządu GK MLEKOVITA Dariusz Sapiński, który powiedział m.in. „…ta nowoczesna oddana do użytku, fabryka jest przykładem na to, że MLEKOVITA ciągle rozwija się i umacnia swoją pozycję na rynku. Jest to także realizacja długofalowej strategii rozwoju. Jestem przekonany, że jest to inwestycja potrzebna nie tylko dla MLEKOVITY, ale także dla naszego miasta i całego regionu.

Zwiększając zdolności produkcyjne firmy, zwiększamy produkcję mleka,  co oznacza wzrost dochodów naszych rolników. Można powiedzieć że na ziemi wysokomazowieckiej nic tak dobrze nie wyszło  jak produkcja mleka . Jest to nasza duma z której powinniśmy się cieszyć i o która powinniśmy dbać, nawet jak jesteśmy spoza branży. Rozwój tego regionu w dużym stopniu uzależniony jest od mleka. Specjalizacja Podlasia w produkcji mleczarskiej to dobry krok w poszukiwaniu własnej tożsamości gospodarczej regionu…”, oraz podziękował za zaangażowanie wszystkim, którzy uczestniczyli w procesie inwestycyjnym tj. kilkunastu firmom  budowlanym, montażowym i instalacyjnym  z woj. podlaskiego, w tym generalnemu wykonawcy firmie Unibeb z Bielska Podlaskiego, oraz wykonawcy prac elektrycznych – firmie  Energotechnika z Szepietowa, a także Politechnice Białostockiej która wykonała część linii produkcyjnych, prezes dziękował także pracownikom, rolnikom oraz konsumentom.  Szczególne podziękowania skierował do przewodniczącego Rady Nadzorczej SM MLEKOVITA Pana Janusza Mystkowskiego, jak również do  wójta gminy Wysokie Mazowieckie Pana Henryka Wyszyńskiego  za użyczenie 1 hektara ziemi na parkingi przyzakładowe.

Zasłużonych rolników oraz największych dostawców mleka uhonorowano dyplomami okolicznościowymi, a szczególnie zasłużonych rolników odznaczeniem „ZASŁUŻONY DLA SPÓŁDZIELCZOŚCI MLECZARSKIEJ” przyznanym  przez Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny i wręczonym przez jego Prezesa Pana Waldemara Brosia. 
Uroczystego poświęcenia obiektu dokonał jego ekscelencja ksiądz biskup Tadeusz Bronakowski. W uroczystości uczestniczyły także władze lokalne i wojewódzkie, lekarze weterynarii  oraz media ogólnopolskie i regionalne.  
Nowa fabryka konfekcjonowania sera,  to hala produkcyjno - magazynowa o powierzchni użytkowej ok. 10 tys. m ², wyposażona  w 7  kompletnych  linii  produkcyjnych  do konfekcjonowania sera (5 w plastry i  2 w kawałki), 2 nowoczesne dojrzewalnie sera z  kontrolą  temperatury środowiska  dojrzewania sera, oraz hale magazynowe i pomieszczenia socjalne.  


Wartość inwestycji wyniosła  ok. 50 mln. zł. i została   sfinansowana ze środków własnych.
Dzięki nowej inwestycji możliwe jest konfekcjonowanie 120 ton  sera na dobę, natomiast w ciągu najbliższego roku 240 ton na dobę.
Ważny jest także aspekt społeczny, gdyż  utworzono blisko 150 nowych miejsc pracy.  

 
MLEKOVITA to światowy lider serowarstwa. W zakładach grupy kapitałowej produkowane są  sery twarde oraz miękkie.  Przez lata rozwoju firmy udoskonalano receptury, technologie oraz modernizowano park maszynowy, aby zaspokoić potrzeby rynku nie tylko wewnętrznego,  ale również światowego.
MLEKOVITA gwarantując najwyższą jakość i  bogactwo asortymentu  zdobyła rzesze wiernych klientów. Według niezależnych badań sery firmy MLEKOVITA są najpopularniejszymi kupowanymi przez konsumentów i posiadają  największy udział rynkowy wśród wszystkich producentów. Udziały MLEKOVITY  wraz z podmiotami zależnymi w  rynku serów twardych dojrzewających stanowią obecnie ok. 35 % .
Sery z MLEKOVITY to starannie wytworzone produkty o wysokiej zawartości potrzebnych dla organizmu związków mineralnych i witamin. Zawierają więcej witamin A, D, B2 i B12 oraz większą ilość witamin niż większość artykułów spożywczych. Zawierają około sześć razy więcej wapnia (w przeliczeniu na 1 gram) niż inne produkty mleczarskie. MLEKOVITA oferuje szeroką paletę produktów w tym zakresie, m.in.: jedyny w Polsce tradycyjny ser EMENTALER, SOKÓŁ, MAZDAMER, PRYMUS, DZIURDAMER oraz gatunki popularnych serów takich jak gouda, morski, podlaski, kasztelański.
Tradycje produkcji serów twardych dojrzewających sięgają początku istnienia zakładu w Wysokiem Mazowieckiem, czyli roku 1928, zakład zatrudniał wówczas 30 osób i zajmował się głównie produkcją sera.  Po II wojnie światowej, w 1947 roku, utworzono Delegaturę Centrali Mleczarsko – Jajczarskiej, a trzy lata później powołano Powiatowy Zakład Mleczarski, który kontynuował tradycję serowarską. W 1957 roku w Wysokiem Mazowieckiem utworzono Okręgową Spółdzielnię Mleczarską, w tym czasie rozpoczęto  budowę nowoczesnego na owe czasy zakładu produkcyjnego, którego otwarcie nastąpiło w 1962 roku, oddano wówczas do użytku pierwszą halę produkcyjną serowni.   W 1992 roku  firma rozpoczęła funkcjonowanie pod nazwą i logo MLEKOVITA, i w tym samym roku  rozpoczęto produkcję najbardziej markowego sera w Polsce - SERA SOKÓŁ. Mlekovita stała się także największym eksporterem serów w kraju za co w 1997 roku otrzymała prestiżową nagrodę ówczesnego Ministra Gospodarki pn. Mister Eksportu Produktów Żywnościowych. Pierwszą linię do kawałkowania sera uruchomiono w 2000 roku  a pierwszą do plastrowania sera w 2001 roku, możliwości konfekcjonowania sera wynosiły wówczas łącznie  ok. 10 ton na dobę



Krajowy Związek Spółdzielni MleczarskichKrajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich
Związek Rewizyjny
ul. Hoża 66/68
00-682 Warszawa