Navigation




KZSM Zw. Rew.

00-682 Warszawa, ul. Hoża 66/68
tel.: 22 372 03 72
fax: 22 372 03 25
e-mail: kzsm@kzsm.org.pl

Kursy walut

Kursy walut
Money.pl - Serwis Finansowy nr 1
NBP 2020-05-25
USD 4,1428 -0,18%
EUR 4,5111 -0,27%
CHF 4,2600 -0,21%
GBP 5,0460 -0,15%
Wspierane przez Money.pl

Polecamy

Partnerzy

   


 





  
 
 



   
 
 
 
 
 
 






Powrót do poprzedniej strony Wydrukuj tę stronę

Przegląd prasy

25-05-2020

Z prezesem Waldemarem Brosiem z Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich rozmawia Krzysztof Wróblewski

- Ze spółdzielni mleczarskich dobiegają informacje, że pojawiło się światełko w tunelu  świadczące o przełamaniu kryzysu trapiącego branżę mleczarską? 

– Tak. Sytuacja na rynku produktów mleczarskich jest lepsza niż dwa tygodnie temu, ale nadal jeszcze niezadowalająca. Jednak pojawiły się oznaki nadziei. W ciągu 2–3 tygodni owe oznaki powinny zostać zweryfikowane przez rynek. Od początku tego roku największa niepewność dotyczyła cen zbytu masła oraz mleka w proszku. Mówiłem to wielokrotnie na łamach „Tygodnika Poradnika Rolniczego”.
Mleczarstwo w Polsce
25-05-2020

25 maja świętujemy Światowy Dzień Mleka, który obchodzony jest od 2001 roku. Zainicjowała go Organizacja do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Jej celem było popularyzowanie wiedzy o walorach odżywczych mleka i jego przetworów. MLEKO NA ZDROWIE!!!

Mleczarstwo w Polsce
20-05-2020

Sukcesem zakończył się proces renegocjacji wzoru świadectwa zdrowia dla mleka i produktów mlecznych eksportowanych na rynek japoński. Polscy producenci będą mogli kontynuować eksport swoich produktów.

Źródło: strona MRiRW

Mleczarstwo w Polsce
13-05-2020

„Eksport był zawsze bardzo ważny dla polskiego mleczarstwa, bowiem konsumpcja mleka i jego przetworów na rynku krajowym od wielu lat jest znacznie niższa od ilości skupowanego mleka i wytworzonych zeń wyrobów.”

Zapraszamy do zapoznania się z wypowiedzią W. Brosia, Prezesa KZSM Zw. Rew., dot. aktualnej sytuacji w branży mleczarskiej - TUTAJ

Wypowiedz ukazała się w Tygodniku Poradnik Rolniczy, Nr 18-19, 2020 r.

Mleczarstwo w Polsce
07-05-2020

Od jutra, tj. od 7 maja będzie można składać  wnioski o uzyskanie pomocy  do przechowywania odtłuszczonego mleka w proszku (OMP), masła, serów, mięsa bydła w wieku ośmiu miesięcy życia i więcej, mięsa baraniego i koziego w wieku poniżej 12 miesiąca życia - więcej tutaj

W powyższych sprawach można bezpośrednio kontaktować się z pracownikami KOWR tj.

- z panem Robertem Milewskim w sprawie odłuszczonego mleka w proszku (OMP), masła, tel. 22 376 77 81

- z panią Moniką Brzezińską w sprawie serów, tel. 22 376 71 47.

Źródło: MRiRW 

Mleczarstwo w Polsce
29-04-2020

,,Chcę dodać wiadomość z ostatniej chwili – dzięki staraniom organizacji mleczarskich, w tym oczywiście i KZSM, mleko i produkty mleczarskie nie będą objęte tzw. podatkiem cukrowym". Zapraszamy do przeczytania rozmowy z Waldemarem Brosiem, Prezesem KZSM Zw. Rew.

Źródło: Tygodnik Poradnik Rolniczy

 

Artykuł - TUTAJ

Mleczarstwo w Polsce
21-04-2020

Zapraszamy do lektury rozmowy z Waldemarem Brosiem, Prezesem Zarządu KZSM Zw. Rew. pt. Ponad mleczarskimi podziałami. Artykuł ukazał się w ostatnim wydaniu Tygodnika Poradnik Rolniczy nr 17, 2020 r. Rozmowę przeprowadził redaktor Krzysztof Wróblewski.

- artykuł TUTAJ

Mleczarstwo w Polsce
17-04-2020

Nie tak dawno naukowcy z Uniwersytetu w Lancaster w Wielkiej Brytanii odkryli, że picie jogurtu może zmniejszać ryzyko wystąpienia raka piersi. Naukowcy podkreślają, że ta hipoteza – choć jeszcze nie w pełni udowodniona – jest dobrze umocowana w wynikach dostępnych już badań. Wiadomo, że jedną z przyczyn raka piersi może być stan zapalny wywoływany przez szkodliwe bakterie. A zatem, jak sugerują, istnieje prosty, niedrogi sposób, by zapobiegać rakowi. I może nim być spożywanie przez kobiety jogurtu w codziennej diecie.

Artykuł - TUTAJ

Źródło: Tygodnik Poradnik Rolniczy Nr 15-16, 2020 r.

Mleczarstwo w Polsce
06-04-2020

– Inwestycja w zakresie proszkowni mleka pozwala zagospodarować nadwyżki mleka, ostatnie modyfikacje umożliwiają poszerzenie gamy produkowanych proszków mlecznych – mówi Forum Mleczarskiemu Robert Kuchnio, Prezes ds. Technicznych w mleczarni Garwolin (OSM). Proszkownia pozwala teraz wytwarzać odtłuszczone mleko w proszku, odtłuszczone mleko instant, pełne mleko w proszku i pełne mleko instant. Jak dowiadujemy się u źródła, obecna wydajność dobowa proszkowni wynosi 160 tys. l.

Pierwsze prace projektowe rozpoczęto wiosną 2013 r. Cała inwestycja pochłonęła ponad 25 mln zł. Za prace budowlane odpowiadała wówczas firma Klimas z Krotoszyna, a za technologię – firma Milk Hydrosan.

Celem inwestycji było zagospodarowanie nadwyżek surowca jak również powiększenie gamy oferowanych asortymentów. Obecne zmiany umożliwiają powiększenie asortymentu proszków.

Źródło: Forum Mleczarskie

Mleczarstwo w Polsce
23-03-2020

W załączeniu zamieszczamy zapis rozmowy z dnia 17.03.2020 r. pn. EDA – wpływ/konsekwencje epidemii korona wirusa na mleczarstwo.

Tłumaczenie powyższego materiału na język polski jest finansowane ze środków z Funduszu Promocji Mleka

- materiał TUTAJ

Mleczarstwo w Polsce

Strona 1 z 15  > >>

 



Krajowy Związek Spółdzielni MleczarskichKrajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich
Związek Rewizyjny
ul. Hoża 66/68
00-682 Warszawa