Navigation




KZSM Zw. Rew.

00-682 Warszawa, ul. Hoża 66/68
tel.: 22 372 03 72
fax: 22 372 03 25
e-mail: kzsm@kzsm.org.pl

Kursy walut

Kursy walut
Money.pl - Serwis Finansowy nr 1
NBP 2018-12-14
USD 3,8095 +0,94%
EUR 4,3021 +0,20%
CHF 3,8202 +0,44%
GBP 4,7940 +0,32%
Wspierane przez Money.pl

Polecamy

Partnerzy

   


 





  
 
 



   
 
 
 
 
 
 






Powrót do poprzedniej strony Wydrukuj tę stronę

RODO - informacja dot. ochrony danych os.

Informacja dotycząca ochrony danych osobowych w

Krajowym Związku Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny

Szanowni Państwo,

W związku z realizacją wymogów Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych „RODO”), informujemy o zasadach przetwarzania Pani/Pana danych osobowych oraz o przysługujących Pani/Panu prawach z tym związanych.

1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny (KZSM Zw. Rew.).

Kontakt z Administratorem dotyczący sposobu i zakresu przetwarzania Pani/Pana danych osobowych w zakresie działania KZSM Zw. Rew., a także przysługujących Pani/Panu uprawnień:

Adres do korespondencji: Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny, ul. Hoża 66/68, 00-682 Warszawa (dalej KZSM Zw. Rew.).

e-mail: kzsm@kzsm.org.pl;

3. Administrator danych osobowych przetwarza Pani/Pana dane osobowe na podstawie obowiązujących przepisów prawa, zawartych umów oraz na podstawie udzielonej zgody i/lub prawnie uzasadnionego interesu.

4. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane są w celu/celach:

 1) wypełnienia obowiązków prawnych ciążących na Administratorze np. ewidencjonowanie członków KZSM Zw. Rew., przyznawania odznaczeń branżowych, organizacji szkoleń itp., zabezpieczeniu interesów prawnych KZSM Zw. Rew., realizacji innych celów statutowych.

2) Realizacji umów.

3) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane na podstawie wcześniej udzielonej zgody w zakresie i celu określonym w treści zgody.

4) w przypadku pozyskiwania danych w celu ochrony mienia i osób, oraz w przypadku przetwarzania danych w ramach mediów społecznościowych, KZSM Zw. Rew. przetwarza dane osobowe w oparciu o prawnie uzasadniony interes polegający odpowiednio na: zapewnieniu odpowiedniego stopnia ochrony osób i mienia, promocji własnej i realizacji celów statutowych.

5. W związku z przetwarzaniem danych w celach, o których mowa w ust. 4, odbiorcami Pani/Pana danych osobowych mogą być:

    1) organy władzy publicznej oraz podmioty wykonujące zadania publiczne lub działające na zlecenie organów władzy publicznej, w zakresie i w celach, które wynikają z przepisów powszechnie obowiązującego prawa;

    2) inne podmioty, które na podstawie stosownych umów podpisanych z KZSM Zw. Rew. przetwarzają dane osobowe dla których Administratorem jest KZSM Zw. Rew..

6. Pani/Pana dane osobowe będą przechowywane przez okres niezbędny do realizacji celów, o których mowa w ust. 4, a po tym czasie przez okres oraz w zakresie wymaganym przez przepisy powszechnie obowiązującego prawa.

7. W związku z przetwarzaniem Pani/Pana danych osobowych przysługują Pani/Panu następujące uprawnienia:

    1) prawo dostępu do danych osobowych, w tym prawo do uzyskania kopii tych danych;
    2) prawo do żądania sprostowania (poprawiania) danych osobowych – w przypadku, gdy dane są nieprawidłowe lub niekompletne;
    3) prawo do żądania usunięcia danych osobowych (tzw. prawo do bycia zapomnianym), w przypadku gdy:

       a) dane nie są już niezbędne do celów, dla których były zebrane lub w inny sposób przetwarzane,
       b) osoba, której dane dotyczą, wniosła sprzeciw wobec przetwarzania danych osobowych,
       c) osoba, której dane dotyczą wycofała zgodę na przetwarzanie danych osobowych, która jest podstawą przetwarzania danych i nie ma innej podstawy prawnej przetwarzania danych,
       d) dane osobowe przetwarzane są niezgodnie z prawem,
       e) dane osobowe muszą być usunięte w celu wywiązania się z obowiązku wynikającego z przepisów prawa;

    4) prawo do żądania ograniczenia przetwarzania danych osobowych – w przypadku, gdy:

       a) osoba, której dane dotyczą kwestionuje prawidłowość danych osobowych,
       b) przetwarzanie danych jest niezgodne z prawem, a osoba, której dane dotyczą, sprzeciwia się usunięciu danych, żądając w zamian ich ograniczenia,
       c) Administrator nie potrzebuje już danych dla swoich celów, ale osoba, której dane dotyczą, potrzebuje ich do ustalenia, obrony lub dochodzenia roszczeń,
       d) osoba, której dane dotyczą, wniosła sprzeciw wobec przetwarzania danych, do czasu ustalenia czy prawnie uzasadnione podstawy po stronie Administratora są nadrzędne wobec podstawy sprzeciwu;

    5) prawo do przenoszenia danych.

    6) prawo sprzeciwu wobec przetwarzania danych – w przypadku, gdy spełnione są następujące przesłanki:

       a) zaistnieją przyczyny związane z Pani/Pana szczególną sytuacją, w przypadku przetwarzania danych na podstawie zadania realizowanego w interesie publicznym lub w ramach sprawowania władzy publicznej przez Administratora,
       b) przetwarzanie jest niezbędne do celów wynikających z prawnie uzasadnionych interesów realizowanych przez Administratora lub przez stronę trzecią, z wyjątkiem sytuacji, w których nadrzędny charakter wobec tych interesów mają interesy lub podstawowe prawa i wolności osoby, której dane dotyczą, wymagające ochrony danych osobowych, w szczególności gdy osoba, której dane dotyczą jest dzieckiem.

8. W przypadku, gdy przetwarzanie danych osobowych odbywa się na podstawie zgody osoby na przetwarzanie danych osobowych (art. 6 ust. 1 lit. a RODO), przysługuje Pani/Panu prawo do cofnięcia tej zgody w dowolnym momencie. Cofnięcie to nie ma wpływu na zgodność przetwarzania z obowiązującym prawem, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

9. W sytuacji, gdy przetwarzanie danych osobowych odbywa się na podstawie zgody osoby, której dane dotyczą, podanie przez Panią/Pana danych osobowych Administratorowi ma charakter dobrowolny.

10. Podanie przez Panią/Pana danych osobowych jest obowiązkowe, w sytuacji gdy przesłankę przetwarzania danych osobowych stanowi przepis prawa lub zawarta między stronami umowa.

11. W przypadku powzięcia informacji o niezgodnym z prawem przetwarzaniu w KZSM Zw. Rew. Pani/Pana danych osobowych, przysługuje Pani/Panu prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego właściwego w sprawach ochrony danych osobowych (Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych, ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa).

12. Pani/Pana dane będą przetwarzane w sposób częściowo zautomatyzowany i nie będą profilowane.

13. Siedziba KZSM Zw. Rew. jest objęta systemem monitoringu. Monitoring stosowany jest w ramach prawnie usprawiedliwionego interesu Administratora, w celu ochrony mienia oraz zapewnienia bezpieczeństwa. Źródłem danych są kamery systemu monitoringu. Odbiorcami zarejestrowanych danych osobowych będą wyłącznie podmioty uprawnione do uzyskania danych osobowych na podstawie przepisów prawa. Dane z monitoringu będą przetwarzane przez okres oraz w zakresie wymaganym przez przepisy powszechnie obowiązującego prawa.

14. Osoba zarejestrowana przez system monitoringu ma prawo do żądania od Administratora dostępu do danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania. Osobie zarejestrowanej przez system monitoringu przysługuje prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.

 



Krajowy Związek Spółdzielni MleczarskichKrajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich
Związek Rewizyjny
ul. Hoża 66/68
00-682 Warszawa