Navigation




KZSM Zw. Rew.

00-682 Warszawa, ul. Hoża 66/68
tel.: 22 372 03 72
fax: 22 372 03 25
e-mail: kzsm@kzsm.org.pl

Kursy walut

Kursy walut
Money.pl - Serwis Finansowy nr 1
NBP 2018-08-21
USD 3,7375 -0,85%
EUR 4,3101 +0,24%
CHF 3,7853 +0,04%
GBP 4,7951 -0,12%
Wspierane przez Money.pl

Polecamy

Partnerzy

   


 





  
 
 



   
 
 
 
 
 
 






Powrót do poprzedniej strony Wydrukuj tę stronę

Normy EN i ISO

W roku 2013 z Funduszu Promocji Mleka zostały wykonane w ramach zadania: „Projekty polskich norm i standardy FAO/WHO” następujące działania:

PrPN-ISO 1740 Tłuszczowe przetwory mleczne i masło – Oznaczanie kwasowości tłuszczu (Metoda odniesienia)

PrPN-ISO 2920 Ser serwatkowy – Oznaczanie suchej masy (Metoda odniesienia)

PrPN-ISO 3976 Tłuszcz mleczny – Oznaczanie liczby nadtlenkowej

PrPN-ISO 6731 Mleko, śmietanka i mleko zagęszczone – Oznaczanie całkowitej zawartości suchej masy (Metoda odniesienia)

PrPN-ISO 6734 Mleko zagęszczone słodzone – Oznaczanie całkowitej zawartości suchej masy (Metoda odniesienia)

PrPN-ISO 7586 Masło – Oznaczanie stopnia dyspersji wody

PrPN-ISO 8156 Mleko w proszku i przetwory mleczne w proszku – Oznaczanie wskaźnika nierozpuszczalności

W roku 2014 z Funduszu Promocji Mleka zostały wykonane w ramach zadania: „Projekty polskich norm i standardy FAO/WHO” następujące działania:

PrPN-ISO 9622 Mleko i płynne przetwory mleczne – Wytyczne do stosowania spektrometrii w zakresie średniej podczerwieni

PrPN-ISO 15648 Masło - Oznaczanie zawartości soli - Metoda potencjometryczna

PrPN-ISO 2911 Mleko zagęszczone słodzone - Oznaczanie zawartości sacharozy – Metoda polarymetryczna

PrPN-ISO 5765-1 Mleko w proszku, mieszanki lodziarskie w proszku i sery topione – Oznaczanie zawartości laktozy - Część 1: Metoda enzymatyczna wykorzystująca część glukozową laktozy

PrPN-ISO 5765-2 Mleko w proszku, mieszanki lodziarskie w proszku i sery topione – Oznaczanie zawartości laktozy – Część 2: Metoda enzymatyczna wykorzystująca galaktozową część laktozy

W roku 2015 z Funduszu Promocji Mleka zostały wykonane w ramach zadania: „Projekty polskich norm i standardy FAO/WHO” następujące działania:

PrPN-ISO 3356 Mleko – Oznaczanie fosfatazy alkalicznej

PrPN-ISO 8086 Zakład mleczarski – Warunki higieniczne – Ogólne wytyczne dotyczące procedur kontroli i pobierania próbek

PrPN-ISO 8851-1 Masło – Oznaczanie zawartości wody, suchej masy beztłuszczowej (Metody rutynowe) – Część 1: Oznaczanie zawartości wody

PrPN-ISO 8851-2 Masło – Oznaczanie zawartości wody, suchej masy beztłuszczowej (Metody rutynowe) – Część 2: Oznaczanie zawartości suchej masy beztłuszczowej

PrPN-ISO 8851-3 Masło – Oznaczanie zawartości wody, suchej masy beztłuszczowej (Metody rutynowe) – Część 3: Obliczanie zawartości tłuszczu

PrPN-ISO 11870 Mleko i przetwory mleczne – Oznaczanie zawartości tłuszczu – Ogólne wytyczne dotyczące stosowania metod butyrometrycznych

PrPKN-ISO/TS 17193 Mleko – Oznaczanie zawartości laktoperoksydazy – Metoda fotometryczna (Metoda odniesienia)

PrPN-ISO 18329 Mleko i przetwory mleczne – Oznaczanie zawartości furozyny – Metoda wysokosprawnej chromatografii cieczowej par jonowych w układzie faz odwróconych
 

W roku 2016 z Funduszu Promocji Mleka zostały wykonane w ramach zadania: „Projekty polskich norm i standardy FAO/WHO” następujące działania:

PrPN-ISO 6092 Mleko w proszku – Oznaczanie kwasowości miareczkowej (Metoda rutynowa)

PrPN-ISO 8967 Mleko w proszku i przetwory mleczne w proszku – Oznaczanie gęstości nasypowej

PrPN-ISO 11814 Mleko w proszku – Ocena intensywności obróbki cieplnej – Metoda z użyciem wysokosprawnej chromatografii cieczowej

PrPN-ISO 13580 Jogurt – Oznaczanie zawartości całkowitej suchej masy (Metoda odniesienia)

PrPN-ISO 15322 Mleko w proszku i przetwory mleczne w proszku – Oznaczanie ich zachowania się w gorącej kawie (Test kawowy)

PrPN-ISO 22662 Mleko i przetwory mleczne – Oznaczanie zawartości laktozy metodą wysokosprawnej chromatografii cieczowej (Metoda odniesienia)

PrPN-ISO 26462 Mleko – Oznaczanie zawartości laktozy – Metoda enzymatyczna z wykorzystaniem różnicy pH

PrPKN-ISO/TS 17758 Mleko w proszku instant – Oznaczanie rozpraszalności i zwilżalności

PrPKN-ISO/TS 26844 Mleko i przetwory mleczne – Oznaczanie pozostałości substancji przeciwbakteryjnych – Test dyfuzyjno-probówkowy

PrPKN-ISO/TS 27265 Mleko w proszku – Oznaczanie liczby szczególnie ciepłoopornych przetrwalników bakterii termofilnych

W roku 2017 z Funduszu Promocji Mleka zostały wykonane w ramach zadania: „Projekty polskich norm i standardy FAO/WHO” następujące działania:

PrPN-ISO 3432 Ser – oznaczanie zawartości tłuszczu – Tłuszczomierz do metody van Gulika

PrPN-ISO 3433 Sery – Oznaczanie zawartości tłuszczu – Metoda van Gulika

 prPN-ISO 11868 Mleko po obróbce cieplnej – Oznaczanie zawartości laktulozy – Metoda z zastosowaniem wysokosprawnej chromatografii cieczowej

PrPN-ISO 12081 Mleko – Oznaczanie zawartości wapnia – Metoda miareczkowa

PrPN-ISO 13559 Masło – Mleko fermentowane i świeży ser – Liczenie mikroorganizmów zanieczyszczających – Technika liczenia kolonii w temperaturze 30 °C

PrPN-ISO 16305 Masło – Oznaczanie zwięzłości

PrPN-ISO 16958 Mleko, przetwory mleczne, preparaty dla niemowląt i produkty odżywcze dla dorosłych – Oznaczanie składu kwasów tłuszczowych – Metoda kapilarnej chromatografii gazowej

PrPKN-ISO/TS 11059 Mleko i przetwory mleczne – Metoda oznaczania liczby Pseudomonas spp.

 

 



Krajowy Związek Spółdzielni MleczarskichKrajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich
Związek Rewizyjny
ul. Hoża 66/68
00-682 Warszawa